-
SPECJAŁY RAJCULI
-
ZUPY
-
SAŁATKI
-
WIEPRZOWINA
-
JARZYNOWE
-
WEGE
-
DANIA DNIA
-
PRZEKĄSKI
-
DANIA PROSTE
-
GRILL
-
WOŁOWINA
-
CIELĘCINA
-
DRÓB
-
PIEROGI
-
DODATKI
-
ZUPY NA WEEKEND
-
DANIA NA SOBOTĘ
-
DANIA NA NIEDZIELĘ
-
PRZYSTAWKI NA WEEKEND
-
DODATKI NA SOBOTĘ
-
DODATKI NA NIEDZIELĘ
-
SŁOIKI CIOTKI HELENY
-
ANDRZEJKI
-
MASZKETY UJKA STEFANA
-
POLECANE
SPECJAŁY RAJCULI
KORYTKO RZEZNIKA
Gościna w karczmie dla 2-3 osób: filet z kurczaka marynowany, golonko, żeberka, kiełbaski, karczek z grilla, łoscypek, pierogi, bratkartofle, kapusta zasmażana, surówka. (PODANE NA JEDNORAZOWEJ PATERZE ALUMINIOWEJ)
KOTLET KOWALA W ZESTAWIE
ser żółty, pietruszka, boczek, kiełbasa, pieczarka razem wymieszane i na trzaskanym schabie w panierce obsmażane z tartym serem podawane. W zestawie serwowany z prażochami i kapustą zasmażaną po beskidzku
PLACEK Z GULASZEM
Placek kartoflany z gulaszem
ROLADA ŚLĄSKA W ZESTAWIE
Rolada śląska, kluski i modro kapusta
SCHAB PO MAGNACKU ZESTAWIE
farsz z mięsa i sera pleśniowego w roztrzaskanym schabie, owinięty boczkiem, w sosie z podgrzybkiem na śmietanie, a do tego prażochy i modro kapusta
UDKO Z KACZKI W ZESTAWIE
Udko z kaczki z jabłkiem i żurawiną podawane, a do tego kluski śląskie i modro kapusta
WARKOCZ RAJCULI W ZESTAWIE
Peklowane polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowo-borowikowym, podany z kluskami myśliwskimi i buraczkami Mikołaja Reja
ZUPY
BARSZCZ CZYSTY
BARSZCZ ZABIELANY Z JAJKIEM
KRUPNIK NA GĘSINIE
KWAŚNICA NA WIEPRZOWINIE
ROSÓŁ Z MAKARONEM
*DOSTĘPNY OD GODZINY 12.30
ZUPA BOROWIKOWA Z GRZANKAMI
ZUPA CZOSNKOWA Z GRZANKAMI
podana z serem, wędliną i żółtkiem *DOSTĘPNA OD GODZINY 12.30
ŻUR ŚLĄSKI
SAŁATKI
SAŁATKA CEZAR
sałata rzymska, pomidor, boczek, filet z kurczaka grillowany, parmezan, grzanki, sos majonezowy
SAŁATKA GRECKA
pomidor, ogórek, cebula czerwona, oliwki, ser feta razem wymieszane i wszystko oliwą z oliwek polane
SAŁATKA SZEFA
marynowane polędwiczki z kurczaka, a do tego kapusta pekińska, jajko, pomidor, cebula czerwona, papryka nie byle jaka, sosem ogórkowym wszystko polane
SAŁATKA WIEJSKA Z KURCZAKIEM
pierś z kurczaka z grilla, ogórek kiszony, ogórek zielony, pomidor, mieszanka sałat, sos vinaigrette
SAŁATKA ZBÓJNICKA
mieszanka sałat, łoscypek, boczek smażony, żurawina, pomidor, maliny, oliwa z oliwek
WIEPRZOWINA
GOLONKO PO BESKIDZKU
Golonko gotowane *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
GULASZ PO WĘGIERSKU
KOTLET KOWALA
ser żółty, pietruszka, boczek, kiełbasa, pieczarka razem wymieszane i na trzaskanym schabie w panierce obsmażane z tartym serem podawane *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
PIECZEŃ WIEPRZOWA W MAŚLAKACH
pieczeń z peklowanego karczku podana z sosem z maślaków na śmietanie *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
POLĘDWICZKI PO STAROPOLSKU
Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
POLĘDWICZKI Z RYDZAMI
polędwiczki wieprzowe na maśle obsmażane z rydzami i cebulką podane *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
SCHAB PO CHŁOPSKU
płat doskonałego schabu w panierce obsmażany *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
SCHAB PO MAGNACKU
farsz z mięsa i sera pleśniowego w roztrzaskanym schabie, owinięty boczkiem, w sosie podgrzybkowym na śmietanie *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
SCHAB W KURKACH I ŚMIETANIE
*DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
WARKOCZ RAJCULI
peklowane polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowo-borowikowym *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
ŻEBERKA WIEPRZOWE
Żeberka wieprzowe zapiekane na zasmażanej kapuście podane *DANIE BEZ DODATKU SKROBIOWEGO
JARZYNOWE
BURACZKI MIKOŁAJA REJA
doprawione miodem, koprem włoskim i chrzanem, podawane na zimno
KAPUSTA MODRO
KAPUSTA ZASMAŻANA PO BESKIDZKU
MARCHEWKA Z JABLKIEM
MIZERIA
OGÓREK KISZONY
OGÓREK KONSERWOWY
POMIDOR Z CEBULKA
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
ZESTAW SURÓWEK
3 rodzaje surówek
WEGE
CAMEMBERT PANIEROWANY
podany z żurawiną
JARZYNKI GOTOWANE
brokuły, kalafior, marchew. brukselka, fasolka szparagowa z sosem serowo-śmietanowym serwowane
PAPRYKA FASZEROWANA
Papryka pieczona ryżem, pieczarkami, i porem faszerowana, z sosem pomidorowym podana
RYŻ ZAPIEKANY
z kiełkami bambusa, kiełkami fasoli, marchwią, papryką czerwoną, grzybami mun i porem podawany
SZASZŁYKI JARSKIE
cukinia, kalafior, brokuły, ziemniaki, papryka, cebula, pieczarki z sosem serowym podane
DANIA DNIA
CZWARTEK: ŻEBERKA Z CIAPER-KAPUSTĄ
PIĄTEK: FILET Z MINTAJA
Filet z minataja panierowany, frytki i surówka z kiszonej kapusty
PONIEDZIAŁEK: ROLADA ŚLĄSKA W ZESTAWIE
Łobiod we Pyndziałek, czyli śląski smak "wczorajszej niedzieli" - obsmażane kluski, rolada i modro kapusta
ŚRODA: KARMINADLE
Karminadle, ziemniaczki i buraczki
WTOREK: PLACKI PO HAJDUCKU
Placki po hajducku mięsem wołowym faszerowane z zestawem surówek podane
PRZEKĄSKI
GALERT
Galert śląski cebulką przybrany
ŁOSCYPEK
Łoscypek czosnkiem pysznie doprawiony, na grzance z boczkiem i żurawiną podany
ŚLEDZ
DANIA PROSTE
FLACZKI ŚLĄSKIE
JAJECZNICA NA WĘDZONCE
KROKIET Z KAPUSTĄ
KROKIET Z MIĘSEM
PLACKI KARTOFLANE ZE ŚMIETANĄ
GRILL
FILET MARYNOWANY Z KURCZAKA
STEK Z KARCZKU Z MACEROWANĄ CEBULKĄ
kawał karczku z wieprza peklowany przez noc, a do tego cebuli moc
SZASZŁYK DROBIOWY
marynowane kawałeczki kureczki przekładane boczkiem i cebulą
WOŁOWINA
RĄBANICA WOŁOWA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI
rumsztyk z polędwicy wołowej z cebulką i pieczarkami *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
ROLADA WOŁOWA W SOSIE WŁASNYM
*DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
STEK GORGONZOLA
STEK Z MASŁ. CZOSNK.
STEK ZIELONY PIEPRZ
CIELĘCINA
SZNYCEL CIELĘCY
Sznycel cielęcy cytryną zaprawiany z jajkiem sadzonym podany *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
DRÓB
CYCKI Z BABCINEJ KURY
Filet z kurczaka w pieczarkach i śmietanie *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
FILET PANIEROWANY Z KURCZAKA
*DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
PRZYSMAK GÓRALSKI
grillowany filet z kurczaka podany z cebulą, boczkiem, pomidorem i łoscypkiem
UDKO Z KACZKI
z jabłkiem i żurawiną podane *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
WĄTRÓBKA DROBIOWA
podana ze śmietaną, jabłkiem i cebulą *DANIE PODAWANE BEZ DODATKÓW
ZESTAW DLA DZIECI
Filet z kurczaka panierowany podany z frytkami i surówką z marchewki i potartego jabłka
PIEROGI
PIEROGI Z KAPUSTĄ
9 sztuk pierogów podawanych ze skwarkami
PIEROGI Z MIĘSEM
9 sztuk pierogów podawanych ze skwarkami
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI SEREM I CEBULĄ
9 sztuk pierogów podawanych ze skwarkami
DODATKI
BRATKARTOFLE
kartofle obsmażane
BRATKARTOFLE Z BOCZKIEM, CEBULĄ I ŚMIETANĄ
kartofle obsmażane z boczkiem, z cebulą i śmietaną w jednym kotle
ĆWIARTKI ZIEMNIACZANE ZE SKÓRKĄ
FRYTKI
KLUSKI ŚLĄSKIE
12 sztuk
KLUSKI MYŚLIWSKIE ZE SZPINAKIEM
kluski kładzione ze szpinakiem z boczkiem i śmietaną zapiekane
PANCZKRAUT
CIAPER-KAPUSTA - kartofle sztamfowane z kapustą i szpyrkami wymieszane
PRAŻOCHY
kartofle z boczkiem i cebulą sztamfowane
RYŻ
ZIEMNIAIKI Z WODY
ZUPY NA WEEKEND
DANIA NA SOBOTĘ
DANIA NA NIEDZIELĘ
PRZYSTAWKI NA WEEKEND
DODATKI NA SOBOTĘ
DODATKI NA NIEDZIELĘ
BURACZKI MIKOŁAJA REJA
doprawione miodem, koprem włoskim i chrzanem, podawane na zimno
FRYTKI
KAPUSTA MODRO
KAPUSTA ZASMAŻANA PO BESKIDZKU
KLUSKI ŚLĄSKIE
12 sztuk
KLUSKI MYŚLIWSKIE ZE SZPINAKIEM
kluski kładzione ze szpinakiem z boczkiem i śmietaną zapiekane
MARCHEWKA Z JABLKIEM
PRAŻOCHY
kartofle z boczkiem i cebulą sztamfowane
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
ZESTAW SURÓWEK
3 rodzaje surówek